Kde se právě nacházíte:
Tento web připravuje: Restaurátorská dílna Říčany

Kontakt

E-mail:
info@starozitny.cz
Telefon dílna Říčany:
603 427 207
Adresa dílna Říčany:
Olivova 312,
Říčany 251 00

Příhlášení

E-mail:
Heslo:
Nemáte ještě svůj účet na staroztiny.cz? Můžete se zdarma zaregistrovat.

Facebook

Replika v interieru

Popis repliky:

Replika- Dle slovníku je replika varianta originálu původního díla vytvořena zpravidla v dílně  daného mistra nebo jím samým v téže době  s možností drobné odchylky .Dnes je obecně považováno vše co se blíží originálu za repliku bez ohledu na původ autorství.Nicméně replika má  volnější zadání a neměla by se zamněňovat s kopií,která  musí dodržet všechny podoby a postupy dle předlohy.

 

Replika nebo chcete-li napodobenina originálu hraje významnou roly v interiéru a v hmotné kultuře celkově . Díky replikám se můžeme seznámit s nedostupnými nebo již zaniklými originály.Můžeme díky inspiraci původním dílem dodat předmětu nový život v nové situaci.

Velmi často tak repliky nahrazují originál , tam kde je potřeba novým způsobem využívat předmět oproti ,již zastaralým potřebám našich předků-např využití některých původních vybavení kuchyní nebo ložnic v současnosti .Předpokladem ke vzniku repliky je dostatek informací – předloha druhého ,původního kusu, nebo alespoň fotografie,nákres apod.

 V detailech mohou být použity  nové účinnější a odolnější technologie –např .elektroinstalace z počátku 20.st. se dá nahradit citlivě s pomocí replikovaných materiálů novou dle předpisů.U běžně používaného předmětu osazeného sklem (např.staré okno,skleník apod.) ,můžeme použít nové a pevnější napodobeniny zvlněného skla,které napodobuje ručně vyráběné sklo.   

Foto:replika rustykálního bufetu z 200 let sarého smrku (provedeneo restaurátorskou dílnou ŘÍČANY)

                       

selská kuchyňFotografie 124řezba

 

Avšak ne všechny materiály jsou z minulosti nahraditelné.Mnohdy jsme právě z nemožnosti napodobit původní materiál i technologii nuceni  pomoci si novější verzí ,která nemusí splňovat kvalitu původního předmětu .Například některé již vytěžené nebo v současnosti chráněné materiály (slonovina,želvovina,kopál apod) musíme nahrazovat současnou  náhradou  . Mnoho technologií zaniklo se změnou výrobních postupů a tím i nástrojů, bez kterých nelze některé výroby zcela obnovit.Se zánikem historizujících stylů ,zmizela i  i tzv. kopita se vzory vytlačovaných sedáků v kůži jež zdobily neorenesanční a později secesní židle na sedáku a opěradle.Dnes se musíme spokojit s několika málo vzory jež se zachovaly oproti desíkám či stovkám motivů s přelomu 19. A 20.st.(viz .řemesla,materiály)Foto

Těchto příkladů bychom našly mnoho ve všech sférách uměleckořemeslné činnosti.  Replikování předmětů z minulosti musí dodržovat jasná pravidla, aby mohly být všechny tyto potřeby a nedostatky   maximálně srovnány s originálem.

Dobrá replika  musí dodržet určitá pravidla. Pokud to umožňují náklady na výrobu , pozdější využití, dostatek informací a profesionalita tvůrce je dobré dodržet maximálně původní postupy.

I dnes je dobré používat tam kde to umožňuje prostředí a způsoby následného využití , původní technologie a suroviny jako kostní klíh na lepení konstrukcí , šelak na povrchovou úpravu politurou, pigmentová mořidla , zlacení ,temperové a olejové polychromie .Je nepřípustné u kvalitní repliky ,aby byl původní konstrukční materiál  jakým je spárovka (deska slepená s masivních přířezů smrku,borovice buku apod.) nahrazen např. dřevotřískou  , MDF  deskou , nebo překližkou či laťovkou (nebyla-li  již použita i v originále – od 1. pol.20.st).Stejně nevhodné jsou křížové vruty na pohledových ,ale i méně viditelných místech. Sem patří dnes již stále hůře dostupný vrut s drážkou - s tzv. šlicem.

Při voskování bychom měly používat co nejpřírodnější surovinu , byť je tato méně odolná než moderní hydrovosky a vosky s ropnou složkou.Totéž platí pro oleje.

Při dohodě se zákazníkem dle jeho potřeb můžeme volit takové prostředky ,materiály a povrchové úpravy které splní jeho nároky na použití.Například silně zatěžované  jídelní stoly v rodině s malými dětmi doporučujeme  lakovat moderními odolnými a ekologickými laky v takové úpravě , aby respektovaly původní předlohu v lesku a síle vrstvy ,ale splnily nový požadavek.Obdobou je využití některých moderních konstrukčních lepidel ,tam kde dochází k nadměrnému mechanickému zatížení (sedací nábytek ve veřejných prostorách stylově zařízených).Všechny tyto nové postupy musí být vždy konfrontovány se zákazníkem a ten musí být obeznámen s touto novou technologií.V opačném případě dochází minimálně k rozčarování na straně zákazníka a oprávněnému podezření z klamání ze strany výrobce (např.plátkové zlato zaměněno za zlatící lak ) .   

Foto:Replika barokního rozkládacího stolu a deset židlí.

(PROVEDENÍ -RESTAURÁTORSKÁ DÍLNA Říčany)

 

 replika stolujídelní stůl pro 10 židlí    jídelní stůl pro deset židlí

replika židlereplika barokní židle po zhotovení

 

Replika má přiznávat dobový vznik,nesmí si hrát na originál ,nesmí se stát plagiátem.Avšak ,měla by respektovat originál natolik , aby k rozeznání došlo až po zevrubné prohlídce.Zde je možno použít určitou míru patiny při úpravě výsledného vzhledu ,zejména doplňujeme-li původní interiér nebo původní soupravu artefaktů o chybějící nebo již neopravitelně zdevastovaný kus.Replika nesmí toto prostředí svým vzhledem narušit.    

Foto:různé příklady replik - toaletka biedermeier,stojan na církevní kodex,stojan pod barokní hodiny

            (provedeno -restaurátorská dílna ŘÍČANY)

replika biedermeier toaletkyFotografie 132stojan na hodiny -replika

V těchto případech nám slouží dobrá replika jako funkčně plnohodnotný kus a obnovuje nám povědomí o estetice našich předků ,ale i o jejich běžném denním životě, jehož průvodci byly tyto mnohdy krásné i praktické artefakty.

 

Diskuse

Nový komentář
 

Vytisknout | Nahoru | Kontakt © Restaurátorská dílna říčany 2006-2024 All rights reserved