Kde se právě nacházíte:
Tento web připravuje: Restaurátorská dílna Říčany

Kontakt

E-mail:
info@starozitny.cz
Telefon dílna Říčany:
603 427 207
Adresa dílna Říčany:
Olivova 312,
Říčany 251 00

Příhlášení

E-mail:
Heslo:
Nemáte ještě svůj účet na staroztiny.cz? Můžete se zdarma zaregistrovat.

Facebook

JAK posoudit stav nábytku ?

Jak posoudit stav nábytku

Před koupí či během užívání je dobré (a také ekonomické) umět rozeznat stávající stav jednotlivého historického kusu .

Je dobré mět alespoň v základu  posoudit stav nábytku a jeho pravost. K tomu vede několik cest.Musíme odhadnou:


1.Pevnost konstrukce:

lehkými pohyby přes roh konstrukce zjistíme výkyvy ve spojích jednotlivých částí (důležité zejména u sedacího nábytku). Příčina: nejčastěji rozpadlý kostní klíh ve spojích, mechanické praskliny, seschnutí dřeva a působení červotoče.

 
2.Kvalita povrchu:

Povrch zkontrolujeme nejen vizuelně,ale také hmatem u nekvalitního či poškozeného laku (ztrácí hebkost). Starší kvalitní šelakové politůry si mnohdy dlouho udrží pevnost i mírný lesk. Ztratí však průzračnost a takzvaně vyslepnou. Kresba dřeva je nevýrazná, bez původního odstínu. Příčina: působení prudkého světla a vyšší teploty. Poklepem na dýhované plochy nám šustivý nebo dutý zvuk prozradí odlepující se dýhu či intarsii (zdobný ornament sesazený z dýh) Příčina: vysoká vlhkost, extrémní sucho.

Foto  : Odlepujícíse dýha z hrany komody vlivem vlhkosti . Fotografie 82 

 

 

3.Mechanické závady:

kříží se dveře při dovírání - hrozí vylomení pantů. Nejdou vytahovat šuplíky jsou poškozené vnitřní pojezdy šuplat (nutno podívat se i do vnitřků korpusů).

4.Napadení červotočem:

 

Častým problémem u starožitného nábytku. Bývá to zejména v místech spojů konstrukce, která bývala dříve lepena výhradně teplým kostním klihem. Ten byl vždy "lahůdkou" pro červotoče. Dalším místem bývají konce noh nebo dna skříní. Obecně se však červotoč nevyhýbá žádnému neimpregnovanému místu a mnohdy desky stolů či boky skříní poseté pouze řídce malými otvory skrývají pod povrchem tzv. perníkovou hmotu - tj. zcela rozežrané dřevo. Poznáme to poklepem nebo zatlačením na povrch v místě otvorů. Působení červotoče patří k nejhorším poškozením,kde musíme jednat rychle a s rozvahou.

foto:larva čevotoče pod povrchem napadeného korpusu

Fotografie 85

foto: hnízdo červotoče ve spoji korpusu truhly

hnízdo červotoče

 

 


 

 

 
Neodborné zásahy:

Mnohdy na první pohled zachovalý starožitný kus nábytku skrývá nedbalé až brutální neodborné opravy. Mezi nejhorší lze počítat různá zpevnění ve vyklajících se spojích (zejména židle, stoly, skříně) pomocí různých hřebů, šroubů a nejrostodivnějších kovových elementů, které většinou starý spoj ještě více poničí a oprava je často složitá.

Foto : Použití hřebíku do lubu židle zcela zničí tento spoj !  Fotografie 83                 

Všechna tato fakta, která při pozorném ohledání zjistíme, nám napomohou odhadnout náročnost a nezbytnost opravy. Platí však pravidlo, že rozhodneme li se rekonstruovat některý kus starožitného nábytku, není dobré otálet, zvláště u kusů, které často používáme . Cena opravy se zvyšuje úměrně se zatížením a hodnota devastujícího kusu klesá. Důkladným ohledáním stavu předejdeme případnému nedorozumění při prodeji či koupi.

 

Diskuse

Nový komentář
 

Vytisknout | Nahoru | Kontakt © Restaurátorská dílna říčany 2006-2024 All rights reserved